CO₂-prestatieladder

De CO₂-Prestatieladder is het duurzaamheidsinstrument welke bedrijven helpt bij het verminderen van de uitstoot van CO2. Aan de hand van de ladder is het duidelijk voor de bedrijven waar zij aan voldoen en welke stappen zij nog moeten zetten om een hogere trede te kunnen behalen. 

Waarom gebruik maken van CO2-Prestatieladder?

De uitstoot van CO2 is een belangrijk thema in Nederland. Het is duidelijk dat er minder CO2 uitgestoten moet worden. Wanneer bedrijven minder CO2 uitstoten, reduceren zij kosten. De investering in de vermindering van CO2 verdient zich terug door lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst.

Naast deze elementen, speelt er ook nog een andere factor een belangrijke rol. Namelijk het voordeel bij aanbestedingen. Zo krijgt een bedrijf in trede 3 een fictief voordeel van 4%. Wanneer zij een inschrijfprijs hebben van 10 miljoen en de concurrent (zonder trede) 9,7 miljoen. Dan heeft het bedrijf in trede 3 de aanbesteding gewonnen. Hoe hoger de trede hoe hoger de korting.

De verschillende tredes

Vanaf trede 1 tot en met trede 3 gaat de organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie. Vanaf niveau 4 en 5 wordt er ook werk gemaakt van de CO2-uitstoot in de keten en sector. Deze tredes worden bepaald aan de hand van 4 invalshoeken:

  1. Inzicht: het bepalen van de energiestromen en de CO2-footprint
  2. Reductie: het ontwikkelen van ambitieuze doelstellingen voor CO2-reductie
  3. Transparantie: structurele communicatie over het CO2-beleid
  4. Participatie: deelname aan initiatieven in de sector op het gebied van CO2-reductie

Prestatieladder initiatief

Om een hogere trede op de CO2-Prestatieladder te krijgen, kan er gebruik gemaakt worden van een prestatieladder initiatief. Real-Time Road Inspection is zo’n prestatieladder initiatief. De definitie van een initiatief volgens de CO₂ prestatieladder is: Deelname aan de activiteiten van een initiatief waarbij de deelname zowel gericht is op het ophalen van kennis en ervaring die relevant is voor de organisatie zelf, als op het brengen van informatie, kennis en ervaring die relevant is voor andere organisaties die aan het initiatief deelnemen.

Voor het beheer van wegen en openbare ruimte is het momenteel noodzakelijk om dagelijks inspecties uit te voeren in die openbare ruimte. Dit gebeurt door middel van fysieke inspecties, waarbij dagelijks veel kilometers gereden worden. Door het gebruik van de RTRI kan dit aantal kilometers sterk verminderd worden. Op basis van de beelden in het online platform kunnen gebruikers online inspecties doen en op een efficiënte manier invulling geven aan de inspectiewerkzaamheden. Goed voor het milieu, de veiligheid en de portemonnee!  

De CO₂ prestatieladder geeft aan dat het gebruik van RTRI op de volgende wijze invulling aan het initiatief:

Doel
Minder mensen op de weg om te zorgen dat de CO₂ uitstoot terug wordt gedrongen.

Informatie halen en brengen
De deelnemers brengen en halen informatie door middel van het rondrijden en uploaden van gegevens via de gratis app.

Voor wie?
Dit initiatief is interessant voor bedrijven en organisaties die zich veel in de openbare ruimte begeven en daar onderhoud en andere werkzaamheden uitvoeren en/of willen kijken naar de status van het wegennet.

Is RTRI iets voor jou?

Wegopnamen maken met de app Real-Time Road Inspection is gratis. De beelden bekijken via het online platform is eenvoudig.

Wil je weten hoe het werkt? Vraag dan een demo aan!